Neden Özel Ders ?
Yazıya başlamadan önce Osmanlı dönemindeki Enderun mekteplerindeki bir duvar yazısını paylaşmak istiyorum :
“Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.”
Klasik eğitim sisteminin en büyük eksikliği, her biri birbirinden farklı özelliklere sahip 30 öğrenciye hepsi aynıymış gibi muamele yapmasıdır…
Her insan farklı bir dünyadır… Her çocuk farklıdır ve özeldir. Kimilerinin matematiğe, analitik düşünmeye yatkınlığı varken kimilerinin de edebi yönü, kalemi kuvvetlidir ve sanata yeteneği vardır. Kiminin ise sportif yönü çok güçlüdür ve atletik bir yapıya sahiptir. Örnekler çoğaltılabilir ancak özetle herkesin içinde keşfedilmeyi bekleyen bir cevher bulunduğuna inanıyor ve hayattaki amacının o cevheri keşfedip ortaya çıkartması olduğunu düşünüyorum…
Günümüzde 20 milyona yakın öğrencisi bulunan Türkiye’den Osmanlı’daki gibi bir eğitim sistemini uygulamasını bekleyemeyiz. Fakat bu, şuanda uygulanan eğitim sisteminin eksik ve yetersiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu eksikliği doğru aile yönlendirmesi ve ihtiyaç duyulduğu noktada alınan destek ile aileler en asgari düzeye indirebilmektedir.
Bu noktada ailelere de büyük görevler düşmekte. Anne ve baba çocuğu en yakından gören,tanıyan kişidir. Çocuğunun neye yatkın olduğunu, neleri yapmaktan hoşlandığını keşfetmeli ve çocuğuna kendini keşfetmesi sürecinde yol göstermelidir. Fakat bunu yaparken kesinlikle kendi isteklerini çocuğa dayatmamalı, çocuğun kendi isteklerini oluşturmasına ve yeteneklerini ortaya çıkartmasına olanak sağmalıdır.
Öğrencilerin kendini keşfetmesi sürecinde benim de öğrencilere yardımcı olabileceğim 3 alan bulunuyor :
– Emincan YILMAZ