Matematikte başarılı bir öğrenci imkanı varsa neden özel ders almaya devam etmeli ?
Çünkü Matematik, uçsuz bucaksız bir derya. Bu deryayı tamamen keşfetmenin mümkün olmadığı, her zaman öğrenilecek yeni bilgiler ve bakış açılarının olduğu bilinmelidir. Benim özel ders öğrencilerimin çoğunun da bu şekildeki başarılı öğrencilerden oluştuğunu belirtmek istiyorum. Genelde elinde imkanı da olan bilinçli aileler, çocuğu çok başarılı bir öğrenci olsa bile çocuğunda var olan potansiyeli tam anlamıyla ortaya çıkartmak için özel ders aldırmaya devam ediyor ve ekstra çabalar sarf ediyor.
Örneğin gelişmiş toplumlarda durum zaten bizim düşündüğümüzün tam tersidir. Aileler çocuklarının eksik olduğu yanlarını telafi etmeye çalışmak yerine çocuğunun güçlü olduğu yanlarını daha da güçlendirmek için çaba sarf etmekteler. Çocuklarının ilgi ve becerisi ne yöndeyse aileler de çocuğu o yönde desteklemektedir.
Bir diğer sebep Matematiğin bize kazandırdığı beceriler… 45 yaş ve üzeri insanların büyük bir kısmının günümüz eğitim sistemini anlamakta zorlandığını görüyorum. ÖSS benzeri belli başlı kalıp soruların olduğu sınavlarla yetişmiş bu jenerasyonun büyük çoğunluğu şuanki durumu tam olarak sindirmekte zorlanıyor. Günümüz eğitiminde yeni nesil soru dedikleri “Okuduğunu anlama” , “Yorumlama” , “Çözüm yollarını analiz etme” , “En mantıklı çözüm yolunu seçme” , “Çözümü uygun adımlarla uygulama” vb. pek çok beceriyi ölçen soru tipleri var. Aslında Matematik çözerken farkında olmadan bu becerileri ediniyoruz ve bu beceriler sadece matematikte değil hayatımızın her alanında pek çok önemli karar anında bize yardımcı oluyor.
Matematik sadece kağıt üstündeki problemleri çözmek değildir. Matematik, genel olarak “Problem Çözme” eylemini öğrenme sanatıdır. Yaşam bir dizi problemler yumağıdır. Kağıt üstündeki problemleri çözerken yaptığımız muakeme ve çıkarımların aynılarını gerçek hayatta karşılaştığımız problemleri çözerken de uyguluyoruz…
– Emincan YILMAZ