Küçük Yaşlarda Go-Satranç vb. Oyunların Önemi ?
Küçük yaşlardaki çocuklar çok hızlı bir gelişim gösterir. Her anlamda inanılmaz bir hızda gelişmektedirler ve elbette beyin gelişimi de aynı şekilde çok hızlıdır. Bizlerin küçük yaştaki bir çocuk için çok zor gibi düşündüğümüz şeyleri çocukların kolaylıkla anlayabildiklerini görebiliriz. Bilişsel gelişimin ortalama kaç yaşlarında sonlandığı konusunda muhtelif görüşler olsa da zamanla bu gelişim hızının yavaşlaya yavaşlaya durma noktasına geldiği konusunda herkes hem fikir. Bu yüzden çocukların algıları çok açıkken onları düşündürtmeye sevk edip zaten hızlı olan gelişimlerini daha da hızlandırabiliriz.
Tam bu noktada çocukları düşünmeye sevk ettirecek neler yapabiliriz ? sorusunu sorgulamalıyız. Pek çok farklı şey yaptırtılabilir. Hayal gücünü geliştirmeleri için çocuklara hikaye okunabilir ya da yaşça biraz daha büyükse resim çizmesi, kitap okuması gibi aktiviteler teşvik edilebilir. Mümkünse küçük yaşlardan itibaren ilgisi olan bir spor dalına yönlendirilmesi de çok iyi olacaktır.
Bu gibi düşünmeyi ve bilişsel gelişimi hızlandıran aktivitelere ek olarak benim kendi gelişimimde oldukça faydalandığım Go ve Satranç adındaki 2 oyundan bahsedeceğim. Her iki oyunun da zihni son derece aktif tuttuğu ve çocukları, sürekli bir şeyleri düşünmeye/hesaplamaya ittiği kanaatindeyim. Daha o yaşlardan itibaren çocuk seçenekleri değerlendirmeyi, seçenekler arasından tercih yapmayı, düşünmeyi öğreniyor ve zaten son derece hızlı gelişmekte olan beyin gelişimini daha da hızlandırıyor.
Satranç oyununu hepiniz biliyorsunuzdur. Sizce şuanda dünya klassmanındaki en büyük satrançcıların oyuna başlama yaşı kaçtır ? Şuanda dünya klassmanında ilk 5 sıradaki bütün oyuncular 4-7 yaş arasında bir yaştan itibaren bu oyuna başlamışlardır. Bu bilgi ilk duyduğumda bana çok ilginç gelmişti.
Go oyunu ise Satrancın da bir boyut ötesinde çok daha derin ve kapsamlı bir zeka oyunudur. Satranç ve Go oyununun karmaşıklıklarını daha rahat kıyaslayabilmek adına şunu söyleyebilirim, Yapay zeka, dünya şampiyonu satrançcı Garry Kasparov’u 1997’de yenebilmiştir. Fakat çok büyük yatırımlar alan benzeri bir yapay zekanın oyunu öğrenip Go oyunu dünya şampiyonu Lee Sedol’u 2016 yılında ancak yenebilmiştir. Go oyununun satrançtan çok daha derin ve kapsamlı bir oyun olması aynı zamanda çocuk gelişimi için aynı oranda kapsamlı bir gelişim avantajı sağladığını da söyleyebiliriz.
Bu iki oyunun benim gelişimimde son derece önemli bir yer kapladığını söyleyebilirim. Elbette herkeste aynı etkiyi göstermesi imkansız fakat küçük yaştan itibaren bir şekilde çocukları düşünmeye sevk ettirmeliyiz…
– Emincan YILMAZ